Попитай ветеринар ● ИЛТЕКС
Top

Попитай ветеринаря

На тази страница, ще можете да зададете вашите въпроси към нашият ветеринар.

Въпроси и отговори

Кога трябва да направя ваксините и обезпаразитяването и колко сртува?

Кокер шпаньол на едни месец. Подходящ период за първото обезпаразитяване е 30-35 – дневна възраст, а първата ваксина – не по късно от 45-ти ден. Има различни медикаменти и ваксини, за това и цената им може да бъде различна.

С каква храна да го захраня?

Кокер шпаньол на едни месец. Относно захранването на кучето, има храни предназначени за малки кученца от три до дванадесет месеца. Можете да ги намерите в магазинната мрежа или онлайн.

Имам немска овчарка на два месеца и половина и скам да знам от коя храна да си взема и по колко грама да му давам на ден.

Подходяща храна за вашето куче е Elit dog junior -може да давате до 150 гр.на ден ,ако тежи до 10 кг.

д-р Десислава Чешмеджиева

Интервю с ветеринар

Здравейте д-р Чешмеджиева, кажете ни нещо повече за себе си, как решихте да се занимавате с тази професия?
Здравейте, аз съм д-р Десислава Чешмеджиева, завършила съм ветеринарна медицина в Тракийски университет в гр.Стара Загора през 2009г, животните винаги са ми били слабост. Това мое влечение прерасна в желание да стана ветеринарен лекар и така до ден днешен. Имам ветеринарен кабинет, занимавам се с профилактика и лечение на животни, кучета, котки и продуктивни животни.

 

В момента имате ли домашен любимец?
О, да! Имам две кучета и една котка.

 

Какво трябва да знаят хората преди да си вземат котка или куче?
Трябва предварително да се запознаят с подробностите, свързани с начина на живот и отглеждане на домашния любимец. Трябва да са наясно, че ще имат нужда от разходки и внимание. Кучетата например, се разхождат по няколко часа на ден, а котките имат нужда от внимание за игри. Другото, което трябва да знете, е че имат нужда от ветеринарен лекар когато се наложи. Също трябва да съобразят и вида на храната с която ще се храни домашният любимец.

 

Как хората могат да разберат дали една храна е качествена?
Храните се делят на нисък, среден и висок клас. Те са изписани на опаковките и се различават по състав. В средният клас храна съотношението цена – качество е много добро. Храната в този клас се отличава с много добра поносимост от страна на животните. Тя е досъпен и качесвен продукт, който може да се използва за ежедневна употреба. Към кабинета има зоомагазинна част, в която се предлагат храни за кучета и котки ,част от които са на фирма Илтекс. Препоръчвам храната на ИЛТЕКС на моите пациенти, които до момента са много доволни и от качеството и от цената. Когато става дума за ползите от сухата храна, една от тях е свързана с грижата за зъбите, тъй като намалява образуването на плаката и зъбния камък и подпомага добрата устна хигиена. Освен това сухите храни са по-дълготрайни след отваряне и не е необходимо да се съхраняват в хладилник, което предотвратява изхвърлянето на храна и спестява от бюджета на стопаните. Този вид храна е богата на Ca,P,Fe,Mg,вит.A,B 1,B 2,C, повишава физическата издръжливост, укрепва имунитета, намалява миризмата на фекалиите чрез свързване на амоняка и летливи вещества в изпражненията и те са с добра консистенция . Антибактериалните и свойства поддържат здравето на червата чрез контролиране на прекомерното развитие на бактерии.

 

Кога се чувставате максимално удволетворени от свършената работа?
Максимално удволетворена се чувставам, когато изпащам здрави пациент при техните щатливи стопани.

 

И за финал – какво за Вас са животните и научили ли са Ви на нещо?
За мен животните са начин на живот, всеки ден се занимавам с животни и са ме научили на това да давам безвъзвратна грижа и любов, точно така както всеки от тях я дава на нас.