Попитай ветеринар ● ИЛТЕКС
Top

Попитайте нашия ветеринар

Можете да зададете въпросите, свързани с Вашето куче или коте, в контактната форма …

Често задавани въпроси при избор на храна

ЗА КУЧЕТА

С какво да захраня кучето си?

ELITE DOG Junior е храна, подходяща за кученца от 0 до 12 месеца от всички породи. С нея можете да храните също и Вашето кърмещо куче. Храната е обогатена с калций и висококачествени съставки, подпомагащи укрепването на имунитета и правилното развитие на костната система и мускулатурата.

Коя е най-добрата храна за ловното ми куче?

Ловни, полицейски, охранители, спасители, асистенти – всички работещи кучета с интензивно физическо натоварване имат нужда от храна с повишено енергийно съдържание. Идеалният избор е ELITE DOG Energy, която ще осигури поддържането на добра физическа и кондиционна форма.

Имам капризно Йорки, с какво да го храня?

Много от нашите клиенти вече разчитат на ELITE DOG Mini – храна, разработена за кучета от дребни породи. Гранулите са дребни и удобни за схрускване, обогатени със съставки, подобряващи функцията на стомашно-чревния тракт и засилващи имунитета.

С какво да храня кучето си при алергия от глутен?

ELITE DOG Mini не съдържа глутен и е подходяща за кучета, алергични към глутен. Храната е обогатена със съставки, подобряващи функцията на стомашно-чревния тракт и засилващи имунитета.

С какво да храня бременно куче?

ELITE DOG Junior е разработена освен за малки кученца до 1 година, също и за бременни и кърмещи кучета. Храната е обогатена с калций и висококачествени съставки, подпомагащи укрепването на имунитета и поддържане на добра физическа форма.

За големи кучета от едри породи каква храна предлагате?

ELITE DOG Maxi е разработена за кучета от едри породи, като размерът на гранулите е по-голям (квадратна форма, около 1,5-2см/0,5см), за да не бъдат поглъщани цели. Храната съдържа съставки, които спомагат за поддържането на нормална чревна перисталтика, оптимално тегло и облекчаване работата на ставите.

ЗА КОТКИ

Имам кастрирана котка, каква храна мога да давам?

Храната ни ELITE CAT Light е специално разработена за кастрирани котки, като съдържанието на мазнини в нея е по-ниско. След кастриране, голям процент от котките покачват теглото си заради хормонални промени и промени в ежедневната активност. Храната е обогатена със съставки за подобряване на метаболизма и имунитета.

Имате ли храна за капризна котка?

Най-добрият избор за Вашата котка e ELITE CAT Delicate. Създадохме тази храна, за да задоволим нуждите и на най-капризните котки. Обогатена с хранителни вещества и съставки, спомагащи за по-добро храносмилане и здрав имунитет. Храната е подходяща за котки от всички породи.

Имате ли храна за малки котенца?

Размерът на гранулите на ELITE CAT Light са най-дребни и може да се дават на малки котенца, стига те да могат да се хранят с твърда храна.

д-р Десислава Чешмеджиева

Интервю с ветеринар
Здравейте д-р Чешмеджиева, кажете ни нещо повече за себе си, как решихте да се занимавате с тази професия?

Здравейте, аз съм д-р Десислава Чешмеджиева, завършила съм ветеринарна медицина в Тракийски университет в гр.Стара Загора през 2009г, животните винаги са ми били слабост. Това мое влечение прерасна в желание да стана ветеринарен лекар и така до ден днешен. Имам ветеринарен кабинет, занимавам се с профилактика и лечение на животни, кучета, котки и продуктивни животни.

В момента имате ли домашен любимец?

О, да! Имам две кучета и една котка.

Какво трябва да знаят хората преди да си вземат котка или куче?

Трябва предварително да се запознаят с подробностите, свързани с начина на живот и отглеждане на домашния любимец. Трябва да са наясно, че ще имат нужда от разходки и внимание. Кучетата например, се разхождат по няколко часа на ден, а котките имат нужда от внимание за игри. Другото, което трябва да знете, е че имат нужда от ветеринарен лекар когато се наложи. Също трябва да съобразят и вида на храната с която ще се храни домашният любимец.

Как хората могат да разберат дали една храна е качествена?

Храните се делят на нисък, среден и висок клас. Те са изписани на опаковките и се различават по състав. В средният клас храна съотношението цена – качество е много добро. Храната в този клас се отличава с много добра поносимост от страна на животните. Тя е досъпен и качесвен продукт, който може да се използва за ежедневна употреба. Към кабинета има зоомагазинна част, в която се предлагат храни за кучета и котки ,част от които са на фирма Илтекс. Препоръчвам храната на ИЛТЕКС на моите пациенти, които до момента са много доволни и от качеството и от цената. Когато става дума за ползите от сухата храна, една от тях е свързана с грижата за зъбите, тъй като намалява образуването на плаката и зъбния камък и подпомага добрата устна хигиена. Освен това сухите храни са по-дълготрайни след отваряне и не е необходимо да се съхраняват в хладилник, което предотвратява изхвърлянето на храна и спестява от бюджета на стопаните. Този вид храна е богата на Ca,P,Fe,Mg,вит.A,B 1,B 2,C, повишава физическата издръжливост, укрепва имунитета, намалява миризмата на фекалиите чрез свързване на амоняка и летливи вещества в изпражненията и те са с добра консистенция . Антибактериалните и свойства поддържат здравето на червата чрез контролиране на прекомерното развитие на бактерии.

Кога се чувставате максимално удволетворени от свършената работа?

Максимално удволетворена се чувставам, когато изпащам здрави пациент при техните щатливи стопани.

И за финал - какво за Вас са животните и научили ли са Ви на нещо?

За мен животните са начин на живот, всеки ден се занимавам с животни и са ме научили на това да давам безвъзвратна грижа и любов, точно така както всеки от тях я дава на нас.

ЛЮБОПИТНО

Знаете ли, че в нашите храни за котки Elite Cat се съдържа спирулина?

СПИРУЛИНА
...

Спирулината е микроводорасло, което съдържа забележително висока концентрация на протеини и хранителни вещества, които ще подобрят имунната система на твоето коте. Също така спомагат за детоксикация на организма и подобряват здравето на храносмилателната система. Ежедневната употреба на спирулина осигурява запазване на здрави кожа, козина и зъби, благодарение на високото съдържание на витамини, микроелементи и мастни киселини. Ето и нашите продукти, съдържащи спирулина: Elite Cat Delicate и Elite Cat Light.

Защо е важно лененото семе да присъства в менюто на Вашето куче или коте?

ЛЕНЕНО СЕМЕ
...

Лененото семе е богато на хранителни вещества, които са много важни за поддържане на доброто здраве не само на хората, но и на кучетата и котките. . Лененото семе подобрява състоянието на козината и кожата и също така съдържа вещества, подпомагащи укрепването на сърцето, поддържането на нормално кръвно налягане и добро функциониране на уринарната система. . Нашите продукти, съдържащи ленено семе: Elite Dog Energy, Elite Dog Mini, Elite Cat Delicate и Elite Cat Light.

Други полезни съставки, които добавяме в нашите храни:

КОРЕН ОТ ЦИКОРИЯ
...

Тези корени създават невероятна чиста съставка, която се използва широко в хранително-вкусовата промишленост, наречена фибри от корен от цикория, известна още като инулин. Инулинът е пребиотично влакно, наричано понякога фруктоолигозахарид, което спада към несмилаемите фибри. Влакната са устойчиви на киселинността и ензимите в стомаха и преминават през целия стомашно-чревен тракт. . Коренът на цикория съдържа също фруктоза, гликозид, каротин, витамини от група В, витамин С, макро и микроелементи, както и органични киселини, танини и протеинови вещества и пектин. Той помага за подобряване на метаболизма и нормализиране на храносмилателната система, повишаване нивото на абсорбция на калций.

ПУЛП ОТ ЦВЕКЛО

Съдържа нежни фибри, които ще подобрят по естествен начин функциите на стомашно-чревния тракт на вашия домашен любимец. Когато пулпа от цвекло ферментира, започва да произвежда летливи мастни киселини, които вашите домашни любимци могат да използват като източник на енергия. Добавените висококачествени фибри от цвекло способстват за поддържането на нормална чревна перисталтика, а заедно с включените пивни дрожди стимулират чревната моторика.

ПИВНИ ДРОЖДИ
...

Пивните дрожди, като естествен източник на пробиотици и витамини от групите B и D, способстват за добро чревно здраве.

ЯЙЦЕ
...

Яйцето е един от най-добрите източници на протеин, което го прави чудесно допълнение към диетата на вашия домашен любимец. За добра мускулатура и лъскава козина. Съдържа калций, фосфор, други витамини и минерали, омега-3 мастни киселини и антиоксиданти.

L-carnitine

L-карнитинът е незаменима аминокиселина, която поддържа оптимална функция на сърцето, мозъка и мускулите. Подобрява усвояването на мазнините като ги преобразува в енергия и оползотворява запасите, натрупани в организма. Стимулира правилното развитие на опорно-двигателния апарат и облекчава работата на ставите. L-карнитинът подобрява сърдечния тонус, а комбинирането му с таурин стимулира съкращаването на сърдечния мускул и намалява риска от проблеми със сърцето.